Na czym polega psychoterapia - Fundacja Zdrowie PlusPewnie nie raz i nie dwa, spotkaliśmy się z sugestią, że psychoterapia to zwykła rozmowa, za którą po prostu trzeba płacić. Taki sposób myślenia jest dość ograniczony i wynika najpewniej z braku świadomości, na czym dokładnie polega psychoterapia. Dlatego z artykułu psycholożki i psychoterapeutki Moniki Wójcińskiej dowiemy się – jak wygląda, komu może być przydatna oraz jaką rolę w leczeniu zaburzeń psychicznych odgrywa psychoterapia.

Wiele osób szuka pomocy i jest zainteresowanych swoim rozwojem osobistym. Szukamy rozwiązania i pocieszenia w różnych praktykach – religii, filozofii, ale także coraz częściej właśnie w psychoterapii. Poprzez te praktyki odwołujemy się do swojego życia wewnętrznego. Staramy się znaleźć spokój, siłę, pocieszenie, zrozumienie i sens. Próbujemy uporządkować swoje myśli, uczucia i przeżycia. Psychoterapia jest dziedziną niejednorodną, co wynika z różnych nurtów psychoterapeutycznych, ale również jest zależne od osobowości i wykształcenia terapeutów.

Psychoterapia to forma rozmowy, ale rozmowy innej, wyjątkowej – takiej, która leczy. Terapeuta bardziej pyta o uczucia i emocje oraz ich znaczenie, niżeli o suche fakty. Pacjent ma poczucie większego zrozumienia siebie i swoich działań. W relacji pacjent – terapeuta nie ma relacji wzajemności. Terapeuta nie mówi pacjentowi o swoich przeżyciach czy emocjach. Cała uwaga terapeuty skupiona jest wyłącznie na pacjencie. Terapeuta jest empatyczny i wspierający. Pacjent dzięki temu poznaje sam siebie i doświadcza uczucia ulgi. Terapeuta dzieli się swoimi reakcjami, spostrzeżeniami, aby pacjent mógł lepiej zrozumieć i poznać siebie. To, co dzieje się w relacji pacjent – terapeuta często odzwierciedla to, co dzieje się w relacjach pacjenta z innymi osobami w jego życiu. W terapii jest to, czego często nie ma w życiu codziennym, czyli szacunek i poczucie bezpieczeństwa. Nie ma krytyki czy oceny. Dzięki temu pacjent lepiej rozumie swoje relacje z innymi ludźmi i znajduje swoją drogę oraz ma kontakt z własnymi przeżyciami. W procesie psychoterapii terapeuta nie pokazuje pacjentowi drogi, którą ma iść, ale pomaga mu znaleźć swoją własną ścieżkę. Psychoterapia ma swoje zastosowanie w leczeniu zaburzeń psychicznych, jest pomocna w rozwiązywaniu problemów emocjonalnych, stanowi wsparcie w trudnych sytuacjach życiowych oraz może służyć po prostu jako rozwój osobisty.

Terapia kierowana jest również do osób zmagających się z chorobami psychosomatycznymi, takimi jak choroba wieńcowa czy wrzodowa, astma i alergie. Psychoterapia może i czasem powinna być prowadzona równolegle z lekarzem psychiatrą. Wtedy leczenie jest prowadzone dwutorowo, w formie psychoterapii i  za pośrednictwem farmakologii. Z psychoterapii mogą też korzystać osoby doświadczające różnych trudności osobistych, takich jak chroniczne zmęczenie, brak zadowolenia z życia, lęki, niestabilność emocjonalna, nieśmiałość. Utrata kogoś bliskiego, rozstanie, utrata pracy, trudne sytuacje rodzinne, sytuacje konfliktowe – to również momenty, w których możemy, a nawet powinniśmy skorzystać z pomocy psychoterapeuty. Jeżeli jesteśmy zainteresowani rozwojem osobistym, dążymy do samodoskonalenia, poszerzenia swoich doświadczeń, świadomości i polepszenia jakości życia oraz głębszego jego przeżywania – psychoterapia jest również dla nas.

Total Views: 246Daily Views: 1