Koenzym Q10 - grafika

Koenzym Q10 (ubichinon)

Jest związkiem chemicznym, który naturalnie wytwarzany jest w komórkach organizmu, a jego głównym zadaniem jest zapewnienie produkcji energii każdej komórce ciała, poprawa ich dotlenienia i ochrona przed niszczącym wpływem wolnych rodników. Najwyższe stężenie Q10 występuje w narządach, które do swej pracy potrzebują szczególnie dużych nakładów energii: serce, wątroba, nerki, płuca, mięśnie szkieletowe, mózg i trzustka. Z wiekiem produkcja koenzymu Q10 zmniejsza się, dodatkowo na niedobór tej substancji wpływa stres, duża aktywność fizyczna, długotrwałe przyjmowanie niektórych leków, palenie papierosów oraz życie w zanieczyszczonym środowisku.

Właściwy poziom ubichinonu jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapobiega rozwojowi chorób serca, stabilizuje ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu wykazując działanie przeciwmiażdżycowe. Chroni przed chorobami płuc np. astmą. Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy poprzez dostarczanie energii komórkom, reguluje i poprawia pracę metabolizmu wspomagając odchudzanie. Wspiera leczenie osób chorych na cukrzycę poprzez regulację poziomu cukru we krwi. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu, zapobiega rozwojowi nowotworów i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Poprawia stan dziąseł i chroni przed paradontozą. Zapewnia najlepsze wchłanianie innym składnikom odżywczym, na przykład witaminom. Zapobiega chorobie Alzheimera i Parkinsona.

Niedobór koenzymu Q10 może powodować migrenowe bóle głowy, wolniejszą pracę mózgu i problemy z koncentracją i pamięcią, chroniczne zmęczenie i obniżenie sprawności fizycznej, spadek odporności i samopoczucia.

Ponieważ koenzym Q10 znajduje się w każdej komórce ciała, jego działanie ma szerokie spektrum, a niedobór jest szybko i dotkliwie odczuwalny przez człowieka, dlatego ważna jest dieta bogata w ten składnik. Jeśli chodzi o produkty spożywcze, ubichinon znajduje się np. w tłustych rybach, podrobach, wysokiej jakości olejach, szpinaku, brokułach, grochu, brukselce, jogurcie i produktach pełnoziarnistych. Należy pamiętać, że zawartość koenzymu spada pod wpływem obróbki termicznej i przyswaja się w obecności tłuszczów. Warto też czasami sięgnąć po suplementy diety.

Koenzym oprócz działania prozdrowotnego ma również wiele właściwości wykorzystywanych w kosmetyce, jest popularnym i docenianym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych.

Total Views: 229Daily Views: 1