granat - obrazek

Granat

Zdrowotne i odmładzające właściwości tego owocu znane były już w starożytności m.in. w Chinach, Indiach, Grecji i Egipcie. W mitologiach często symbolizował zdrowie, płodność, dobrobyt, zmysłowość lub nieśmiertelność. Ze względu na swoje składniki odżywcze bywa nazywany rajskim owocem. Jadalna część owocu składa się z soczystych nasionek w osłonkach, można je jeść na surowo, suszone lub pić z nich sok.

Granat, oprócz silnych przeciwutleniaczy i błonnika, posiada szereg witamin i składników mineralnych, które wpływają pozytywnie na wiele aspektów naszego zdrowia. Składniki mineralne, jakie znaleźć można w granacie to żelazo, wapń, potas, magnez, miedź, selen, mangan, cynk i fosfor. Wśród witamin występują witaminy C, A, K i E, a także witaminy z grupy B.

Spożywanie granatu pozytywnie wpływa przede wszystkim na układ sercowo-naczyniowy, obniża poziom cholesterolu, zapobiega wystąpieniu miażdżycy naczyń krwionośnych. Pomaga oczywiście utrzymać niskie ciśnienie tętnicze, wspiera pracę serca. Pomaga w zakażeniach górnych dróg oddechowych. Może wpływać korzystnie na pamięć, dlatego poleca się go w diecie osób starszych. Ponadto reguluje gospodarkę hormonalną u kobiet i mężczyzn.

Granat charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, co pomaga usunąć z organizmu wolne rodniki. Dzięki temu ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, wspiera organizm w walce z nowotworami i wykazuje działanie przeciwzapalne. Reguluje procesy trawienne, może łagodzić biegunkę wywołaną stanem zapalnym, jak również sam stan zapalny przewodu pokarmowego, pomaga zwalczać grzyby, bakterie i pasożyty. Pozytywnie oddziałuje na florę bakteryjną, przyczyniając się do wzrostu bakterii probiotycznych. Obniża stężenie glukozy we krwi i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu polecamy osobom chorym na cukrzycę. Dodatkowo jest owocem niskokalorycznym, więc  wskazujemy osóbom, które chcą się odchudzać.

Granat wykorzystywany jest także w kosmetyce, działa odmładzająco na naszą cerę, zapobiega powstawaniu przebarwień skóry i opóźnia proces starzenia.
Szkoda, że owoce granatu nie zyskały jeszcze dostatecznej popularności.

Total Views: 297Daily Views: 1